Skriv bara ett sökord här:
 

HEM

Gran Canaria

Teneriffa

Lanzarote

Furteventura

La Gomera     

La Palma

El Hierro

               


Den nya enhetliga märkningen för grön el "EUGENE". Se deras hemsida, länk nedan.

Grön el - stor potential för märkning och handel

2004 blir marknaden för grön el liberaliserad i Europa. Det finns idag en ansenlig flora av prissättningar och märkningar av grön el vilket gör marknaden rörig. Ett sätt att förenkla för konsumenter och producenter är att skapa en enhetlig standard för märkningen. Just nu håller en sådan standard på att utvecklas den s.k. "EUGENE".

Den 27 november 2002 hölls en konferens i Bryssel kring märkning och produktion av grön el som Världsnaturfonden (WWF) hade organiserat i samarbete med ICLEI (The environmental Council for local environment initiatives). Guilio Volpi representerade det oberoende nätverk som utvecklar EUGENE. Nätverket består av experter från forskningsinstitut, konsument- och miljöorganisationer. Volpi vill även se en innehållsförteckning "Power content label", likande den som på finns på mat, med energiinnehållet i produkterna där det framgår hur energin producerats. Den klargör då för konsumenten om det är ex. biomassa eller kärnkraft som har använts för att producera varan och därmed ges kunden en valmöjlighet.

Vaasa Universitet har genomfört en undersökning som visar att det finns intresse hos företag att köpa grön el men de hade inte förtroende för de märkningar som finns idag. Över hälften av de tillfrågade företagen i bl.a. Sverige och Finland, har inte köpt grön el för att energibolagen har inte erbjudit dem det alternativet och en femtedel visste inte ens om att grön el fanns. Av undersökningan framkom att det är mellanstora företag som är mest intresserade av att köpa grön el. Ett svenskt exempel på ett företag som köper grön el var SJ. Lars Johansson berättade att de hade begärt att Sydkraft skulle bygga så många vindkraftverk som det behövdes för att täcka det energibehov SJ hade för tågen längs en sträcka. Sedan 1999 köper SJ endast grön el och skillnaden i energipris mot vanlig el går till en forskningsfond för förnyelsebar energi.

Lagen sätter inga hinder för kommuner och myndigheter att köpa grön el sa Regine Barth, jurist vid Öko-institute i Tyskland. Det har varit lång debatt om miljöhänsyn vid offentlig upphandling. I och med Helsingforsdomen är det dock klart att om alla regler följs är det inga problem att prioitera miljöhänsyn, klargjorde hon.

Den f.d. danske miljö- och energiministern Svend Auken höll ett inspirerande tal om att energieffektivisering är svaret på alla energiproblem. Det finns redan lösningar och allt som behövs är politisk vilja för att få fram dem i ljuset menade Auken. Anläggningar som kombinerar värme och elproduktion kan spara 30-40% energi men de stora energibolagens har inte intresse av att satsa och påverkar beslutstagarna att inte ta upp frågan. Den europeiska kommissionen satsar mindre pengar på forskning om förnyelsebar energi än vad en tiondels kärnkraftsreaktor kostar att bygga sa Auken.

Dagen avslutades med en paneldebatt. Chrisof Tompe, Öko-institute, ansåg att polluter pays princp ska gälla och det då ska bli billigare att köpa grön el och att man bör ta bort skatt på grön el. John Traynor från Euroelectric var skeptisk och sade att det inte kommer att kunna finnas tillräckligt med grön el för att alla kunder ska kunna välja det inom en överskådlig framtid. Claude Turmes från europaparlamentet ansåg att man inte ska liberalisera elmarknaden innan en prissättning är gjord där alla kostnader är inkluderade. Arjette Stevens, Greenpeace, menade att kunden måste veta vad man köper så en bra märkning och innehållsförteckning borde prioriteras.

I Göteborg den 8-10/9 2003 kommer en konferens "EcoProcura" att hållas för köpare, producenter, politiker och andra intreserade av hållbar handel. Det är den fjärde i en serie av konferenser på det temat. Se kalendern för mer information om den konferensen.

Världsnaturfonden (WWF) har sammanställt en folder om företags och offentliga myndigheters roll i klimatfrågan. Klicka på länken nedan för att läsa den, engelsk text.

//CS, AO

Läs mer:
EUGENE
ICLEI
WWF
Talarnas bildspel

Sök här!  JUST NU REA!
1000-tals smarta reseprylar, allt fraktfritt >>

Maila artikeln till en bekant!
Till e-post:Avsändare:


Hitta en resekompis!
match.com


Booking.com har hotell i olika prisklasser på Kanarieöarna. Sökning och bokning på svenska.


Sök sista minuten
Resor för familjen

SOLO fynd för singlar
All Inclusive
Resor för vuxna
Blue Village
Res och dyk
Golfresor


ving
Sista minuten-resor
Sunwing Resort
Par och Vänner
All Inclusive
Solo på semestern
Seniorn

Familj