Hyrbil

Hotell Kanarieöarna
 

JUST NU I Aktuella sista-minuten-resor

.

HEM

Gran Canaria

Teneriffa

Lanzarote

Fuerteventura

La Gomera

La Palma

El Hierro

 
Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Webbkameror Sänd vykort Annonsera Kontakta oss


Vandra på teneriffa
Teide
Teide
Mandelblomning

 

 


Bra Information inför
din resa
Fritidsresor
Tips inför resan »
 


Ring och surfa
billigt i Spanien
Du behåller ditt svenska nummer och ringer för en bråkdel av kostnaden med en vanlig svensk mobiloperatör Läs mer om LandNCal
 

 

Flygplatser och flygtider

 
o Stockholm/Arlanda
o Göterborg/Landvetter
o Gran Canaria
o Reina Sofia Tenerife
o Los Rodeos Tenerife
o Fuerteventura
o Lanzarote
o El Hierro
o La Gomera
o Mallorca

 

 

 
Vandra på Teneriffa

I det vulkaniska landskap som formats kring Teide finns idag många vandringsleder som en gång i tiden användes av ursprungsbefolkningen. I dag är dessa leder markerade och uppgraderade för att göra det möjligt för turister att uppleva öns fantastiska natur. Svårighetsgraderna varierar och därför finns det en led för alla som önskar en naturupplevelse som ett oförglömligt semesterminne.  

Lena och Martin som under många år vandrat på Teneriffa är inte enbart duktiga vandringsledare utan har också stor kunskap om öns historia och natur. Läs Lenas inspirerande artiklar om några av de populära vandringar som de gör med turister under vintersäsongen.

Välj och inspireras av Lenas vandringsberättelser.
1. Bestig El Conde.
2. Promenera från La Escalona till Los Cristianos Del 1.
3. Promenera från La Escalona till Los Cristianos Del 2.
4. Det snöklädda bergets ö. 
5. Vandra på Guazaberget.

Tillbaka till startsidan för vandringar

1. Bestig El Conde.

”Upp och hoppa Tor, slå på trumman mor, det är dans upp i Valhall i natt………..”   Nåja, dansa och dansa, men hur skulle det vara att röra på påkarna efter alla lata dagar där på stranden. Vänd bara blicken mot höjderna. Där tronar El Conde (= Greven) i egen hög person med sin omfångsrika kroppshydda. På 1000 meters höjd ligger den platta toppen ofta insvept i molnen.

   ”Tusen meter” säger ni. ”Klättra upp 1 km. Aldrig i livet!” … och så vänder ni er makligt där i sanden på stranden för att slumra bort ytterligare en tid. Men se då kommer någon smygandes och viskar i ert öra:

   ”Ja, men ta bussen, lokalbussen. Det går en till Arona som ligger på 600 meters höjd.” Genast låter det lite mer intressant, eller hur? Så fram med bekväma skor att vandra i och ner med mackorna och termosen i ryggsäcken för visst måste magen också få sitt, när ni så småningom slår er ner i gröngräset på blomsterängen högt däruppe.

  Som jag sa tidigare vilar ofta El Condes hjässa i molnmassorna. Det är just det som är finessen med det hela. Molnen skänker ”horisontalt regn” till grödorna och de små blommorna lyser tacksamt i allsköns färger. Här uppe växer också den lite mer ovanliga Purpureuforbian med djupröda små pastilliknande blommor. Den behöver lite mer fuktighet än törelväxterna som finns på Guazaberget. El Conde, liksom Guaza består av en platå. Dess platta topp är dock mycket mindre än Guazaplatån, men med en vidunderlig utsikt i 360 grader.
Teide2

   Man kan inte undgå att känna styrkan i detta berg. Orubblig står ”Roque del Conde” där. För någon eller några miljoner år sedan sköt den heta magman mot höjden, men stelnade till sist inom sitt skal. Skalet har genom årtusendena vittrat sönder. Kvar står Roquen, mäktig och nästan ointaglig skulle man kunna tro.

   Det finns bara en stig som leder hit upp. Den är väl upptrampad och markerad med små stenrösen. I gamla tider när man odlade på terrasserna på toppen användes den stenlagda stigen av åsnor. Den stora ringen i marken däruppe är lämningar av en gammal tröskcirkel. Man tröskade med hjälp av ett surfbrädesliknande trästycke vars botten var beklädd med inhamrade vassa stenar. Det drogs runt i cirkeln av åsnor eller kameler. Dessa numera övergivna tröskplatser stöter vi på titt som tätt på våra vandringar runt ön. De är placerade framför branta stup där de uppåtgående vindarna kunde skilja agnarna från kornet och vetet.

   Ännu längre tillbaka i tiden höll Guancherna (urbefolkningen) till  på Condes topp…så även den där ödesmättade höstdagen 1496. Långt innan Conquistadorena ankrade sina segelskepp i bukten i Los Cristianos, hade vakterna, med milsvidd utsikt över havet, säkert tänt eldar som varningstecken för sina stridsberedda bröder på Guazaberget. Ett folk på stenåldersnivå stred med stenar och spjut mot angriparna på häst och med modernare vapen. Spanjorerna gick segrande ur striden och Guanchefolket skulle snart vara ett minne blott. 

  Det fanns dock Guancherebeller som flytt upp till grottor i bergen. På Conde, som då hette Asiyo, hade Menceyern (=kungen) Ichasagua sin bostad och sitt högkvarter. Han höll ut i hela 6 år innan han 1502, med högburet huvud, kastade sig nerför de branta klipporna till en säker död. Hellre det än att bli tagen som slav. I dag står ett minnesmärke över denne frihetsälskande Mencey här uppe: ”Ichasagua. Free peoples Mencey”. 

I alla kulturer har vi våra folk- och Gudasagor. I vindens sus, i solens värmande strålar eller möjligen insvept i molnens fuktiga kyla går det, med lite fantasi, att än i dag uppfatta det som en gång var människors livstro. Guanchernas Gud hette Achaman. Han hade skapat land, vatten, eld, luft och liv. Achaman fanns i naturen och levde på bergens toppar där han njöt av utsikten. Vem vet, kanske han kände till vår Tor som med buller och bång kom farande i blixtarnas sken och med hammaren i högsta hugg. Det där med dansen i Valhall var kanske inte helt fel, trots allt.

 Med vänliga vandringshälsningar
från Lena

 (Stigen upp till El Conde, märkt med en skylt, börjar i den lilla byn Vento strax ovanför Arona. Räkna med 1½ timme upp till toppen.)

 PS. Om ni är intresserade av att boka en vandring med Lena och Martin kontakta dem gärna på 922 79 70 93.
Website: Vandra på Teneriffa  
E-post:  pinewood@algonet.se

Har du nyheter eller tips?  Har du vandringstips eller
bilder på något du tycker saknas är du välkommen att höra av dig! 
sänd ett mail till info@kanarieoarna.nu
 

Artiklar och nyheter om Kanarieöarna
samt  andra resenyheter......


Fler rubriker >>


 

Gran Canaria | Teneriffa Lanzarote | Fuerteventura|
La Gomera | La Palma | El Hierro

 

 

 

 


 

 

     
     


(Hundratals Aktuellt-artiklar. Skriv endast ETT sökord)
Böcker och resguider

VALUTAOMVANDLARE


INFO UD
EU resarättigheter

Translate to: English / Norsk / Suomi / Deutsch

Sök i Kanarieforum
Sök i gamla forumet

Sök klipp från YouTube

Redaktion
Annonser